Anhörigassistent

Att vara anhörigassistent kan ge stora fördelar. För det mesta är ni kanske redan vana att kommunicera och ni känner väl till de behov som brukaren har. Däremot ska man vara väl medveten  att det innebär ett stort ansvar att vara anhörigassistent och att det kan vara svårt att skilja på rollen som anhörigassistent och familjemedlem. En anhörigassistent kan till exempel vara en förälder, ett syskon, eller en annan släkting.

Vård av anhörig – till en vuxen kund

Som anhörig till den som behöver personlig assistans är du ofta ett livsviktigt stöd. Vi är medvetna att ni många gånger befinner er i en påfrestande situation. Därför är det vårt ansvar att se till att allt som har med assistans att göra, fungerar utan problem. Oavsett om du arbetar som assistent och vårdar din anhörige eller inte, har du möjlighet att påverka utförandet av assistans i samtycke med brukaren. Du har möjlighet att tillsammans med brukaren avgöra hur mycket du själv ska jobba och vilka assistenter som ska anställas, samt planera deras arbete utifrån brukarens behov.

När ditt barn behöver personlig assistans

Barn har rätt till personlig assistans och det finns ingen nedre åldersgräns för att få personlig assistans. Ett barn med funktionsnedsättning skall kunna leva och fungera så likt andra barn som möjligt i samma ålder.

Du som förälder är den som känner ditt barn allra bäst. Vi anordnar därför den personliga assistansen enligt dina önskemål och barnets behov. Du har möjlighet att påverka vem som ska arbeta hos ditt barn och vilken kompetensutveckling assistenterna ska få.  Oavsett om du väljer att själv arbeta som personlig assistent till ditt barn eller inte så kan du vara trygg med att ditt barn står i centrum och vi kommer alltid att ta hand om den på bästa möjliga sätt.

Det kan vara tryggt att veta att vi alltid gör en registerkontroll hos polisen innan en assistent påbörjar sin anställning.